Tidsklemma ingen unnskyldning for lite trening

Postet av NBIF den 7. Feb 2013

Tid til trening

En ny rapport fra Norges Idrettshøgskole viser at de sosiale ulikhetene i samfunnet øker, også når det gjelder fysisk aktivitet. Professor Gunnar Breivik har funnet at de mest travle blant oss også finner tid til trening. Det er oppsiktsvekkende, så lenge det er en vanlig oppfatning at tid er en betydelig begrensende faktor for å kunne drive fysisk aktivitet og trening.


Rapporten bygger på en utredning av Helsedirektoratet fra 2011 om hvordan sosial utjevning av fysisk aktivitet kan økes i den norske befolkningen. Forskning viser at dersom du faller utenfor på ett område, så øker sjansen for at du også faller utenfor på andre, som fysisk aktivitet. De som ikke takler arbeidslivet er mindre fysisk aktive enn de i jobb. Dermed mister de helsegevinstene også.

Størst mellom 30-50 år


En studie fra Danmark viser at tidsklemma er størst mellom 30-50 år. I denne perioden av livet skal karriere, småbarn, hobbyer og sosialt liv sjongleres. Likevel synes det som om de som bruker flest timer per uke til arbeid og fritidsaktiviteter, også er de som trener mest. Forskerne antyder at dette kan være et argument for at fysisk aktivitet gir et påfyll til å greie også mer av andre aktiviteter.


Det finnes for øvrig sprikende råd om hvordan man skal prioritere alle aktivitetene i løpet av en uke. Den nevnte litteraturen er om ikke annet et bidrag til hver enkelt sine begrunnelser for hvorfor man ikke gjennomfører like mye fysisk aktivitet som ønskelig.

Referanse
 Forskning.no
, Breivik G, Norges Idrettshøgskole


opprinnelig skrevet av  Håvard Østerås - for trening.no


Publisert første gang: søndag 2. februar 2013