Muskelsyke Thomas (12) må parkere sykkelen

Postet av NBIF den 8. Feb 2013

HALDEN (VG Nett) En sykkel med hjelpemotor gjør at Thomas Jonassen kommer seg rundt på egenhånd. Nå må han parkere sykkelen fordi den kan være en moped.

Den sjeldne sykdommen Emery-Dreyfuss muskeldystrofi gjør Thomas Jonassen (12) fra Halden svært svak. Han klarer ikke å bruke en vanlig sykkel og har i årevis vært avhengig av at foreldrene kjører han rundt.

I fjor fikk han en etterlengtet sykkel fra Nav Hjelpemiddelsentral. Hjelpemotoren bak setet ga ham mulighet til å ferdes på egen hånd.

- Sykkelen er helt vidunderlig for han. Han strålte da Nav leverte den til oss. Nå kunne han sykle med alle de andre guttene, forteller moren Hilde Jonassen.

SE VIDEO: Thomas forteller om sykkelen og forbudet mot å bruke den.

Kontrabeskjed

Men for to uker siden fikk Thomas beskjed om å parkere sykkelen. Årsak: Hjelpemotoren gjør at den muligens defineres som moped etter loven. Det vil i så fall kreve kjøretøyregistering. Ingen under 16 år kan registrere kjøretøy i Norge.

«Det tar dessverre tid å få en avklaring av regelverket på området. NAV Hjelpemiddelsentral Østfold ber deg derfor om ikke å benytte sykkelen inntil videre.» lyder brevet.

- Hva skal jeg gjøre da? Jeg bruker sykkelen nesten hver dag. Den gjør at jeg kan dra til andre, være ute med venner og ha det gøy. Når pappa og mamma må kjøre meg, er det ikke det samme, sier Thomas.

Han forstår ikke hvorfor Nav først ga han en sykkel, for deretter å fortelle at det er ulovlig å bruke den.

- Det er jo helt dumt at vi ikke skal få bruke noe vi har fått, sier han.

Thomas er ikke den eneste som har fått parkeringsordre fra Nav. Totalt 2700 personer kan være berørt av sykkelforbudet.

- Spør Vegdirektoratet

Tjenestedirektør i Nav, Bjørn Gudbjørgsrud, hevder det er uklare regler for sykkel med hjelpemotor.

- Regelverket på dette området er uklart. Derfor er vi i tvil om syklene kan brukes under gjeldende vegtrafikklov.

- Hva gjør at sykkelen kan være en moped?

- Det må du nesten spørre Vegdirektoratet om. Vi mener disse kan brukes i trafikken og har tatt initiativ overfor Vegdirektoratet, for å få endret regelverket slik at dette blir klart og brukerne kan benytte disse hjelpemidlene.

- Dette må Nav sjekke selv

Men ifølge Vegdirektoratet er regelverket klart.

- Dersom hjelpemotoren har en maksimal effekt ikke over
250 watt, kobler ut når du passerer 25 km/t og ikke er hovedkraftkilden, regnes sykkelen som en tråsykkel. Dersom motoren er kraftigere eller erstatter pedaltråkk som primære kraftkilde, regnes sykkelen som en motorvogn, sier Kurt Ottesen i kjøretøyteknisk avdeling.

- Hva gjør at sykkelen til Thomas kan være en moped?

- Vi vurderer ikke enkeltsykler. Vegdirektoratet definerer regelverket, og Nav må sørge for at deres sykler er i tråd med dette.

FORBUDT: Thomas Jonassen forstår ikke hvorfor Nav først ga han en sykkel, for deretter å fortelle at det er ulovlig å bruke den. Foto: NILS BJÅLAND,VG


Sjekket reglene først i fjor

Først i fjor sjekket Nav syklene med hjelpemotor opp mot regelverket. Da viste det seg at de muligens er ulovlige.

- I utgangspunktet har vi ment at dette er greie og lovlige hjelpemidler. Men under den nasjonale anbudsrunden i fjor kom det for en dag at regelverket er av en slik karakter at det kanskje kunne være vanskelig å benytte disse hjelpemidlene.

- Skandale

Norsk Handikapforbund synes Nav oppfører seg skandaløst.

- At Nav deler ut hjelpemidler som det ikke er lov til å bruke, er en skandale, sier leder Arne Lein.

Han lurer på hvilken tjeneste Nav vil tilby som erstatning for hjelpemidlene som Thomas og andre nå mister.

- Vi må jo forutsette at Nav har et alternativt tilbud til brukerne, sier Lein.

Vil ha nye regler

Men Nav har intet alternativ til de parkerte syklene.

- Her har vi en utfordring i å finne fullgode alternativer. Derfor er det aller viktigste i denne saken å endre regelverket slik at all tvil blir borte, sier Gudbjørgsrud.

Enn så lenge må Thomas sitte hjemme.

- Jeg kjenner jeg blir veldig sinna. Jeg får ikke dratt til venner uten at mamma og pappa kjører meg. Vi får jo sykkelen for å bruke den, ikke for at den skal stå i garasjen, sier han.

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.