Aktivitetene som gir høyest energiforbruk

Postet av Aktiv Bedrift den 3. Des 2014
Voksne nordmenn bruker drøyt 60 prosent av våken tid i ro. Det mange ikke vet, er at bare litt aktivitet, som det å stå eller rusle, for de aller fleste vil ha en positiv effekt på helsen sammenlignet med det å sitte i ro

Mange av helsegevinstene fra fysisk aktivitet henger sammen med det totale energiforbruket av aktivitet i løpet av dagen, ukene, månedene, gjennom året og livet.Allerede når du reiser deg opp fra stolen og begynner å rusle bortover, øker forbrenningen betraktelig sammenlignet med når du sitter stille.

Aktiviteter med lavere intensitet som vi ikke regner som mosjon eller trening, såkalt «snikmosjon», er viktig og bidrar vesentlig til det daglige energiforbruket.
Sammenlignet med å ligge stille øker energiforbruket fra fysisk aktivitet med omtrent 90 prosent ved å stå og bevege seg litt, rundt 150 prosent ved å rusle rolig, 200 prosent ved å gå rolig. Raskt gange gir nær tre ganger så høy forbrenning som hvile. Dersom aktiviteten øker ytterligere, øker forbrenningen enda mer.
En rekke faktorer, som kjønn, vekt, alder, høyde og muskelmasse påvirker energiforbruket ved fysisk aktivitet. Det som er lett aktivitet for en veltrent 20 åring, kan være svært anstrengende for en på 75 år i dårlig fysisk form. En anstrengende aktivitet for en utrent 75-åring, vil altså gi et lavere energiforbruk for en veltrent 20-åring.

Av: Helsenorge.no

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.