Fem grunner til å spise sunt når du trener

Postet av Noshin Riaz den 2. Apr 2013

God grunn 1: Dekke det økte behovet

Fysisk aktivitet, trening og konkurranser øker energibehovet, blant annet avhengig av hvor lange og harde øktene er. Det er viktig å spise og drikke så mye når du trener at du imøtekommer det økte energibehovet som trening og konkurranser medfører.

God grunn 2: Du blir hva du spiser

Hva vi spiser påvirker hvordan sammensetningen av kroppen vår er, for eksempel mengde muskler (proteiner) og fett. Jo bedre kroppssammensetning, jo lettere er det å få gode prestasjoner og god helse. Dette inkluderer både høyde, benlengde, armlengde, kroppsmasse, benmasse, muskelmasse og fettmasse.

God grunn 3: Du får mest mulig ut av treningsøkten

For å få maksimalt ut av hver eneste økt er det viktig å få i seg nok væske og næringsstoffer underveis i trening og konkurranser. Så lite som 1 % reduksjon i væskebalansen kan gi 10 % reduksjon i prestasjonen, så pass på å drikke nok både før, under og etter trening. Ved økter over 60 minutters varighet kan tilførsel av karbohydrater, for eksempel i form av sportsdrikk, øke prestasjonen.

God grunn 4: Sunt kosthold øker utbyttet av neste treningsøkt

Et sunt kosthold kan gjøre det lettere å restituere seg etter hyppige og harde treningsøkter. Dette vil øke utbyttet av den neste økten. Å få i seg både proteiner og karbohydrater kort tid etter trening, samt nok væske til å gjenopprette væskebalansen, bidrar til både å erstatte de næringsstoffene som er brukt under trening, men også til å gjøre kroppen raskere klar til neste økt.

God grunn 5: Det styrker immunforsvaret

Når du er regelmessig i fysisk aktivitet, blir immunforsvaret sterkere. Under og rett etter harde treningsøkter og konkurranser er immunforsvaret derimot midlertidig svekket. Spiser du sunt bidrar det til å motvirke risikoen for å bli smittet i denne

Skrevet av: Melk.no/ Ellen-Margrethe Hovland  Klinisk ernæringsfysiolog.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.