Dette er power trening

Postet av Aktiv Bedrift den 4. Apr 2016

Treningen som gir viktige fordeler til både muskler og muskelfunksjon.

Funksjonell styrketrening er et kjent begrep, og hva slags trening som er funksjonell eller ikke kan diskuteres i stor utstrekning. Det i midlertid stor enighet i treningsvitenskapen om at man bør trene på det man har tenkt til å bli god på. Noen skal bli gode i idrett, veldig gode. Noen liker å pushe grensene sine fysisk selv om man ikke skal gjøre levebrød av det. For andre er det å gjennomføre dagliglivets oppgaver prestasjon nok i selg selv. Uansett om du er idrettsutøver, normalt mosjonerende eller godt inn i pensjonsalderen har power trening faktisk betydning for livet ditt og kvaliteten på det.

Hva er power trening?
Power eller effekt er produktet av både kraft og hastighet (Power/effekt = Watt / tid). Her er altså Watt benevningen for kraft. Power trening er trening som tar sikte på øke effektutviklingen. Flere og flere treningssentre investerer i apparater med Watt-målere. Watt-målere er blant annet mye brukt i sykling. Power reflekterer hvor raskt du klarer å generere kraft for å gjøre en bevegelse som ønsket. Dette skal vi snart se eksempler på.

Les også: Slik trener du effektivt hjemme

Effektutvikling/Power bestemmes av flere fysiologiske faktorer, blant dem finner vi:

  • Eksplosiv styrke, evnen til å utvikle kraft raskt
  • Maksimal muskelstyrke
  • Nervesystemets evne koordinasjon av bevegelser
  • Hvilke fibertyper muskulaturen din er satt sammen av
  • Lengden på muskelfibrene, fordi lange fibre kan generere større kraft ved hurtige bevegelse enn korte.
  • Fjærstivhet i muskel-senesystemet

Hvorfor skal bør man trene eksplosivt?
Det er mange gode grunner til å gjennomføre power trening, men disse er litt forskjellige utfra hvilken gruppe man hører til.

Idrettsutøvere og mosjonister
De færreste idrettsbevegelser inneholder langsomme muskelkontraksjoner nær maksimalkraft. Det handler heller om bevegelser på moderat til svært høy hastighet. Et eksempel er fotisett ved sprint som varer i underkant av 200 millisekunder, som ikke er nok til å generere i noe nærheten av maksimalkraft. Vi sier ikke at ikke maksimal styrketrening er i høyeste grad er en viktig del av treningen og grunnlaget for prestasjon, men for power kan være likeså betydningsfullt for idrettsprestasjoner. Dessuten har maksimalstyrke og power tett sammenheng. Kraft-hastighetskurven viser oss at høyeste power utvikles oftest i midtsjiktet av kurven. Hvis en utøver forbedrer sin power, vil han/hun således ha forbedret sin yteevne for kraftutvikling og hastighet. For idrettsutøveren handler power trening om å ha styrke- og fartsressurser som er tilstrekkelige for den gitte idretten eller øvelsen.Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.