Løping i høstkulda

Postet av Aktiv Bedrift den 6. Nov 2013

Når temperaturen utenfor faller og det blir tidlig mørkt, er det kanskje ikke så lett å ta fram joggeskoene?
Men ikke la høst- og vintervær stoppe deg fra å mosjonere. I denne artikkelen får du tips om hvordan du kan holde på både motivasjonen, varmen og komforten under løpeturen - selv om været er dårlig. Og hva du bør gjøre om forkjølelsen melder seg.

Løpsopplevelsen kan bli bedre om du velger tøy med omhu. Færrest mulig plagg, gjør at det blir mest komfortabelt å løpe.

- Husk at det er luften mellom plaggene som gjelder. Og den luften skal være tørr, da isolerer den best, sier Tor Fauske ved Löplabbet i Oslo.

- Lite klær er best
Fauske ville tatt følgende valg når det kommer til klær nå om høsten:

- Er det en fin og klar høstdag med en temperatur ned mot fem grader, ville jeg kun løpt med et tynt lag både på over - og underkroppen. Løp med minst mulig klær, kanskje med en litt tykkere trøye og en tights eller bukse.

- Er høsten litt strengere med vind og regn med grader fra 1-5, ville jeg valgt det samme som på en finere dag, men med en vindjakke utenpå trøya. Bruker du en jakke med membran, holdes både vind og regn ute. Det finnes løpebukser med en vindtett front på buksa eller tightsen, da beskytter du lårene.

Fauske sier at den viktigste feilen folk gjør er å kle seg for mye. Da blir man svett og våt.

- Ikke bruk bomull, men syntetisk fiber eller ull på overkroppen. Dette er smak og behag. Fordelen med ull er at den holder på varmen selv om man blir våt, sier han.

- Husk at man må tåle å være litt kald i starten av en løpetur, etterhvert blir det varmt og da er det langt mer behagelig å løpe med mindre klær enn mye. Når man står på trappa og det er kaldt, er det lett å ty til en ekstra jakke. Men som sagt, det blir mer komfortabelt når man er i gang.

- Og med hodelykt kan du løpe i favorittløypen i skogen helt til snøen kommer. Løping i mørke er en mektig opplevelse, sier han

Mosjon hver dag
Det er nok ikke uvanlig at motivasjonen for trening daler når det blir kaldere og mørkere. Men kroppens behov for mosjon blir ikke mindre selv om det blir høst. Myndighetene anbefaler minst 30 minutter med fysisk aktivitet hver dag.
Trener du mer enn 30 minutter med moderat intensitet, gir dette ytterligere helsegevinst.

Barn bør være i fysisk aktivitet i minst 60 minutter hvert dag.

Kanskje er det akkurat i år at du skal ta i bruk nærmiljøet, utforske skogen eller ta en høsttur i fjellet? Har du testet UT.no sine sider som gir deg turforslag over hele landet?

Og husk: Mye tyder på at mosjon også er bra for den psykisk helsa.

Er du forkjølet?
Flere er forkjølet om høsten og vinteren, men du trenger ikke å droppe treningen om du bare føler deg litt uopplagt.

- Med en virusinfeksjon i kroppen, er det all grunn til å redusere treningsaktiviteten, sier spesialist i allmenmedisin og medredaktør i Norsk elektronisk legehåndbok (NEL) Ingard Løge.

- Men lett trening som ikke er anstrengende ser ikke ut til å bety noe for sykdomsforløpet, sier han.

Løge presiserer at hvis man ikke er i form og er forkjølet, er det viktig å lytte til kroppen og aksepterer at kondisjonen er dårligere enn når man er frisk.

Har du derimot feber, bør du ikke trene. Infeksjoner tilsier i de fleste tilfeller at du må ta det noe med ro. Når du har høy feber bør du holde deg i ro hjemme og unngå all form for trening. Høyt aktivitetsnivå når en infeksjon bryter i kroppen, kan svekke kroppens evne til å få kontroll med infeksjonen.

- Feber er en infeksjon i hele kroppen, også i muskulaturen og dermed også hjertet, og trening kan virke nedbrytende. I verste fall kan trening påvirke hjertertymen og føre til hjerterytmeforstyrrelser, sier Løge.

- Men å ligge i ro hele tiden når du har feber, er kanskje ikke nødvendig. Frisk luft er heller ikke farlig, men trening skal du holde deg unna mens du har feber, sier han.

Behold motivasjonen
Jackie Newton er tidligere maratonløper og nå redaktør av runbritain. Hun sier til det britiske helsenettstedet NHS.uk at det er lurt å lage løpeavtaler med andre når motivasjonen daler. Dette er en god måte å sikre seg at man kommer seg ut - de fleste strekker seg langt for å holde en avtale.

Du kan også forsøke å bli med i en løpgruppe i nærheten av der du bor. Kanskje finner du en gruppe på Facebook?

En annen måte å unngå å bli lei på, er å variere løperutene. Samtidig som det kan være lurt å ha et realistisk mål å jobbe mot. Newton mener at det å komme seg ut av døra et av de tyngste stegene om vinteren. Når du først begynner å løpe, er det mye enklere.

Mange opplever at de kommer godt i gang med treninga om sommeren, men så forsvinner litt av iveren når det blir kaldt og mørkt ute.

Trygghet
På mørke høst- og vinterkvelder kan det nesten være umulig for bilisten å se deg langs veikanten.

Når du bruker refleks, er du ifølge Trygg Trafikk synlig for en bilist på 140 meters avstand. Uten reflekser er du synlig først på 25–30 meters hold.

Mange refleksvester kan ha dårlig passform, og er ikke særlig egnet for å trene i. Men det finnes vester som er laget spesielt for trening.

Kommer du deg ikke ut for å trene om kvelden fordi du føler seg utrygg, kan du få med deg venner ut på turen. Det er både motiverende og sosialt.

Ellers bør du unngå å løpe der du ikke føler deg trygg.

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.